Dermakanlah 1 klik Disini

Tuesday, January 11, 2011

Tema KakiBlogger#1 : R O K O K

Rokok adalah silinder dari kertas berukuran panjang antara 70 hingga 120 mm (variasi bergantung kepada negara) dengan diameter sekitar 10 mm yang berisi daun-daun tembakau yang telah dicacah. Rokok dibakar pada salah satu hujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya dapat dihirup melalui mulut pada hujung yang lain.
Terdapat dua jenis rokok, iaitu rokok yang bertapis dan tidak bertapis. Rokok yang bertapis dibuat daripada bahan busa serabut sintetik yang berfungsi untuk menyaring nikotin.
Rokok biasanya dijual dalam bungkusan berbentuk kotak atau kemasan kertas yang dapat dimasukkan dengan mudah ke dalam kantung. Kebelakangan ini, bungkusan-bungkusan tersebut juga umumnya disertai dengan pesanan kesihatan yang memperingatkan perokok akan bahaya kesihatan akibat merokok, misalnya kanser paru-paru atau serangan jantung.
Manusia terawal di dunia yang merokok adalah suku bangsa India di Amerika. Mereka merokok untuk memuja dewa atau roh. Pada abad 16, ketika bangsa Eropah menemukan benua Amerika, sebahagian dari para penjelajah Eropah terikut untuk menghisap rokok dan kemudian membawa tembakau ke Eropah. Kemudian kebiasaan merokok mulai muncul di kalangan bangsawan Eropah. Berbeza dengan bangsa India yang merokok untuk keperluan pemujaan, orang Eropah merokok hanya untuk kesenangan semata-mata. Pada abad ke-17 para pedagang Sepanyol membawa masuk rokok ke Turki dan mulai saat itu, ia terus menular ke negara-negara Islam.

Kira-kira 5.5 trilion rokok dihasilkan secara global pada setiap tahun dan dihisap oleh lebih 1.1 bilion penduduk atau lebih besar daripada satu per enam bagi penduduk dunia.
Manakala kadar-kadar merokok telah mendatar atau menurun di negara-negara maju, mereka terus naik di bahagian yang sedang membangun dalam dunia. Kadar merokok di Amerika Syarikat telah jatuh separuh dari 1965 hingga 2006 jatuh daripada 42% ke 20.8% untuk orang dewasa. 
Dalam pembangunan dunia, penggunaan tembakau sedang meningkat 3.4% pada setiap tahun. 
* informasi dari Wikipedia

So, bagi aku la kan.. rokok bukan yang terbaik tok kesihatan kita... wat pengetahuan sume aku pon perokok yg agak tegar la.... niat ati ni mmg ingin berenti merokok... makin dicuba makin kuat pulak dugaannya.... tapi aku yakin SATU hari nanti aku akan berjaya jua berenti....  
terapkan
" tiada istilah putus asa dalam diari kehidupan kita"


Marilah perokok-perokok seluruh dunia kita berhenti MEROKOK!2 comments:

  1. tapi.... saya suka merokok :)) ahaksss ~ dlm proses menurunkan ranking nih dari sekota sehari ke sekotak seminggu. amacam???

    ReplyDelete
  2. selamat maju jaya~!! erk, apa kena mengena~ huu.. >,<

    ReplyDelete