Dermakanlah 1 klik Disini

Saturday, July 9, 2011

Perkara Penting Dalam Perkahwinan

Perkara pertama : Komitment

Tiada komitmen antara satu sama lain, hubungan perkahwinan pasti tidak akan bertahan laman. Apabila anda sudah berkahwin, anda perlu sentiasa bersama – sama dengan pasangan anda. Anda berkahwin kerana anda ingin berkongsi hidup. Jadi, utamakan pasangan anda dari perkara – perkara lain. Dengan ini, ikatan perkahwinan anda akan jadi lebih kukuh dan kuat.


Perkara kedua : Bekerjasama

Anda tidak boleh hidup berdua jika tidak ada kerjasama. Lakukan semua perkara bersama – sama. Anda tidak boleh menganggap diri anda berkahwin jika anda tidak perna bekerjasama dengan pasangan anda. Hubungan anda berdua akan jadi lebih rapat jika anda berdua bekerjasama.


Perkara ketiga : berkomunikasi

Jangan anggap pasangan anda sebagai musuh. Sebaliknya anggap dia sebagai teman baik anda. Sentiasa luahkan apa yang anda rasa. Jangan takut hendak menerima pendapat dari pasangan anda. Kajian menunjukkan, pasangan yang berkahwin lebih bahagia jika mereka sentiasa berkomunikasi antara satu sama lain.


Perkara keempat : Kesetiaan

Sentiasa setia pada pasangan anda. Setia bermakna anda tidak akan pernah ingin menduakan dia. Pasangan yang setia pasti akan bertahan sehingga akhir hayat mereka.


Perkara kelima : Komedi atau jenaka

Untuk menguatkan lagi hubungan anda berdua, anda perlu ada buatkan pasangan anda selesa dengan anda. Sentiasa ceriakan rumah tangga anda dengan bergurau antara satu sama lain.


Perkara keenam : Persetujuan

Setiap perkara yang anda ingin lakukan, pastikan anda mendapat persetujuan dari pasangan anda. Jika semua perkara yang anda lakukan di persetujui pasangan anda, sudah pasti hubungan anda berdua akan menjadi lebih kukuh dan kuat.


Perkara ketujuh : Pengorbanan

Utamakan pasangan anda lebih dari anda utamakan diri anda sendiri. Kalau perlu, korbankan kehendak anda sendiri untuk menunaikan kehendak pasangan anda.

No comments:

Post a Comment